Florijn Time Machine

De Florijn Time Machine is een verhalenplatform die ik samen met een team heb ontwikkelt tijdens mijn minor op de Hogeschool van Amsterdam.

Deze applicatie is voor- en van de bewoners in Florijn (Amsterdam), omdat het in lijn is met de gedachtegoed van de Public Stack.

Opdrachtgever

De Amsterdam Time Machine (ATM) is een onderzoeksproject dat wordt gecoördineerd door CREATE: een onderzoeksprogramma en lab van de Universiteit van Amsterdam, toegewijd aan digitale geesteswetenschappen. 
De ATM is bezig met het ontwikkelen van een digitale tijdmachine voor de stad Amsterdam; een infrastructuur die navigeerbaar is door ruimte en tijd en die bestaat uit verschillende sets van socio-culturele historische informatie.

De opdracht

Boudewijn Koopmans ziet met zijn hypothese potentie om het negatieve stigma in Florijn te veranderen door middel van een verhalenplatform. Samen in een team proberen wij zijn hypothese te realiseren door een werkende prototype te bouwen waar buurtbewoners hun verhalen kwijt kunnen, en dit met de wereld willen delen. Dit betekent dat er gewerkt moet worden met open-source software en open data die gratis te vinden zijn op het internet. Public Stack is een must. De applicatie is namelijk van -en voor de bewoners van Florijn Amsterdam.

Om te beginnen…

| 1

| 2

| 3

Wat is Florijn? Waar is Florijn en hoe ziet de omgeving eruit?

Wie zijn de stakeholders en welke doelen hebben zij voor ogen?

Zit iedereen op één lijn en zijn de verwachtingen en doelstellingen duidelijk?

Belangrijkste bevinding

De doelen die de stakeholders voor ogen hebben verschillen te veel van elkaar. Er is sprake van een conflict.

Niet iedereen is op één lijn

Boudewijn Koopmans

Projectleider Amsterdam Time Machine

Annemarie Tiebosch

Vertegenwoordiger Mama Florijn (buurthuis)

De Hogeschool van Amsterdam

Stand van zaken

  • Boudewijn Koopmans wil een verhalenplatform ontwikkelen om de stigma in Florijn te doen veranderen. Dit plan is opgesteld in opdracht van het kernteam van de Alliantie van Zuidoost, onder voorzitterschap van burgemeester Halsema.

    • Op basis van dit plan is het idee gekomen om met behulp van de verhalen van Zuidoost positivisme te activeren. Hierdoor hoopt Amsterdam Time Machine een hogere betrokkenheid van de bewoners te krijgen. Met de hogere betrokkenheid krijgen bewoners meer zeggenschap over hun eigen omgeving waardoor initiatieven beter doeltreffen en de kansen meer gelijk worden.

  • Volgens Annemarie Tiebosch, willen de bewoners van Florijn geen verhalenplatform. 

    • De bewoners voelen zich niet gehoord en gezien.

    • Geen sociale cohesie / betrokkenheid bij bewoners onderling.

    • Geen gezicht of aanspreekpunt voor vragen of eventuele klachten / er wordt geen vuist gemaakt door gebrek aan sociale cohesie.

    • Er is geen hulp voor energietransitie.

    • De kansenongelijkheid bij kinderen en jongeren.

  • De HvA verwacht dat haar studenten een werkende prototype inlevert die voldoet aan de eisen van Public Stack. Public Stack is wanneer een burgerperspectief het uitgangspunt vormt waarop een product of dienst is gebouwd. Deze technologie behandelt de burger als burger en respecteert haar burgerrechten.

Iedereen op één lijn krijgen

Wij vinden dat Annemarie hele goede argumenten heeft gemaakt waarom een verhalenplatform de huidige woonproblemen in Florijn niet mee kunt oplossen. De bewoners kampen echter met groter probleem waar dit project niet voor is bedoelt. De Florijn Time Machine maakt onderdeel uit van de Amsterdam Time Machine. Als designers zijn wij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een verhalenplatform gevestigd in Florijn.

Toch willen wij wat bijdragen aan de sociale cohesie in Florijn. Gaat een call-to-action in de verhalenplatform helpen om cohesie bij de bewoners te stimuleren?

Convergeren

“Nadat wij uitgebreid vooronderzoek hebben gedaan naar de problemen, en hoe deze problemen tot stand zijn gekomen in Florijn.

Bij dit onderdeel worden deze problemen weer behandeld en in specifieke thema’s gegroepeerd, ook wel publieke waarden genoemd.

De publieke waarden zijn belangrijk omdat de eindgebruiker centraal staat. Er worden focuspunten gelegd. Dit maakt het makkelijker voor ons om nieuwe ideeën te komen.”

5 gevonden publieke waarden

  • Sociale Cohesie/ Meer Betrokkenheid met de bewoners

  • Gelijkheid

  • Integriteit

  • Toegankelijkheid

  • Representatie/diversiteit

Divergeren

“Wij hebben gebruik gemaakt van het Idee Carrousel voor het genereren van unieke concepten. De drie grootste user goals worden in het midden gezet, en ideeen worden eromheen genoteerd. Er wordt combinatie gemaakt voor

Ons definitieve concept

Waarom verhalenplatform met wandelroute?

Het verhalenplatform voorziet informatie van historische momenten in de omgeving van Florijn. In de applicatie kunnen gebruikers wandelroutes selecteren, waarbij de gebruikers terug in de tijd worden meegenomen naar de historische momenten.

Gebruikers kunnen ook verhalen vinden van de bewoners rondom Florijn. De toevoeging van geluidsfragmenten afkomstig van echte bewoners geeft een realistischer ervaring en stimuleert het betrokkenheid-gevoel bij de gebruiker.

Voordelen

  • Kan ingezet worden in lesprogramma’s van middelbare scholen

  • Wandelroute stimuleert buitenactiviteit, educatie en sociale cohesie bij de leerlingen.

  • Aantrekkelijke toevoeging van straatbeeld.

  • Bewoners krijgen meer het gevoel van betrokkenheid in de wijk.

  • Verhalenplatform stimuleert sociale cohesie en betrokkenheid bij bewoners onderling.

De prototype

Onze bevindingen en concept vertaald naar prototype worden doorgestuurd naar de Amsterdam Time Machine.

Klik op de knop hieronder om de prototype te zien.